برچیده شدن اینترنت طبقاتی و رفع فیلتر از وعده تا حقیقت

برچیده شدن اینترنت طبقاتی و رفع فیلتر از وعده تا حقیقت

به گزارش شاپ، اینترنت بدون محدودیت که گاها از آن بعنوان اینترنت طبقاتی هم نام برده شد، باآنکه سبب دسترسی آزاد بخشی از کاربران به اینترنت شد اما گاها نارضایتی هایی را به همراه داشت، بگونه ای که به تازگی یک مقام مسئول ضمن اعلام مخالفت خود با این طرح گفته درصورت تحقق پیگیری مساله رفع فیلتر از جانب رئیس جمهور، اینترنت طبقاتی دیگر وجود نخواهد داشت.


به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، اینترنت این امکان را برای شرکت ها، سازمان ها، دولت ها، مدارس و حتی اشخاص ایجاد کرده تا اطلاعات خویش را با سایر کاربران و استفاده کنندگان به اشتراک گذاشته و از آن بهره برداری کنند و به اعتقاد مفسرین درصورتیکه که کاربران از اینترنت با سرعت بالا و بدون محدودیت برخوردار باشند، این کار را باکیفیت بهتری می توانند انجام دهند.
در این بین بحثی با عنوان اینترنت طبقاتی و فراهم شدن امکان استفاده از آن برای برخی کاربران، از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بعد از اعمال محدودیت برای تعدادی از پلت فرم های خارجی مطرح شد؛ باآنکه مسؤلان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در آن زمان این مساله را تکذیب کردند.
گفته شد که در این طرح کاربران به بخش های مختلف دسته بندی شده که به هر بخش طبق مقررات، اینترنت با میزان محدودیت تعیین شده عرضه می شود. به صورت مثال فریلنسرها یا آزادکاران همچون کسانی هستند که می توانند از اینترنت بدون فیلتر یا طبقاتی استفاده کنند؛ در واقع در بخشنامه پشتیبانی از آزادکاران فعال در عرصه اقتصاد دیجیتال که آذرماه سال ۱۴۰۱ در عرصه اقتصاد دیجیتال به تصویب رسید، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طبق آن موظف شد زیرساخت های دسترسی به اینترنت پرسرعت و پایدار با سطح دسترسی مناسب افراد اعتبار سنجی شده در پایگاه را فراهم آورد.
چه کسانی می توانند اینترنت بدون فیلتر دریافت کنند؟

علاوه بر موارد ذکر شده، استادان دانشگاه هم طبق تعریف اصلی اینترنت طبقاتی دیگر گروهی بودند که قرار شد از این نوع اینترنت برخوردار شوند. دراین زمینه به نقل از برخی مسؤلان گفته شده استادان دانشگاه ها به سبب کارهای تحقیقاتی و پژوهشی به سطوح و سرعت بالای اینترنت نیاز دارند؛ بعد از گذشت چند ماه گفته شد فرآیندهای مربوط به اختصاص اینترنت باز به اساتید دانشگاه ها انجام شده و ابلاغ خواهد گردید.

اما استفاده از این نوع اینترنت نارضایتی هایی را از جانب مردم، برخی مسؤلان و فعالان حوزه ارتباطات بدنبال داشت. برخی کارشناسان معتقدند بصورت کلی اینترنت طبقاتی ایده و اقدام نادرستی است و این که گروهی از کاربران جدا شوند، به این معنا که به اینترنت متفاوتی نیاز دارند، درست نیست.

آنها می گویند تنها گروه کاربران که می توانند جدا شوند، کودکان هستند که البته با تشخیص والدین می توانند اینترنت محدود شده ای برای کودکان تهیه کنند و این امر موجه است. اما بر این اساس، درنظر گرفتن این طرح به جز کودکان، برای برنامه نویسان، اساتید دانشگاه و دانشجویان و سایر گروه ها مشکلات گوناگونی دارد و از نظر اجتماعی دارای اشکالاتی است و حس بدی به مردم منتقل می کند و هم در عمل راه دور زدن آن باز خواهد بود. به صورت مثال با اختصاص آن به دانشجویان، همه تلاش می کنند به اینترنت دانشجویان متصل شوند و چون محدودیت غیرمنطقی است، بصورت مداوم دور زده می شود؛ بدین سبب این طرح جدا از این که اثرات اجتماعی دارد، از نظر فنی هم به آسانی قابل اجرا نیست.

با این اوصاف، در دولت سیزدهم تاکید شده که چیزی به اسم اینترنت طبقاتی وجود ندارد و همه مردم برای آنها خاص هستند، با گذشت حدود دو سال از مطرح شدن استفاده این نوع اینترنت، وعده پیگیری رفع محدودیت پلت فرم های فیلترشده و تحقق آن می تواند به بی معنا شدن این طرح منجر شود. مساله ای که به تازگی حسین افشین- معاون علمی رئیس جمهوری- در یک نشست خبری به آن اصرار کرد.

اجرای اینترنت طبقاتی بدسلیقگی بود

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با بحث اینترنت طبقاتی و این که برای اعضای پارک فناوری پردیس زیرمجموعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اینترنت بدون فیلتر در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: این که چرا فقط به پارک فناوری پردیس اینترنت بدون فیلتر تعلق گرفته و برای سایر پارک ها لحاظ نشده است، به این خاطر است که پارک فناوری پردیس تنها پارک زیر مجموعه این معاونت است و پیگیری هایی برای تحقق این امر انجام شده است.

افشین تاکید کرد: به نظر من اجرای اینترنت طبقاتی در پارک فناوری پردیس و برای برخی فناوران و شرکت ها بدسلیقگی بوده و اصلاً نباید چنین چیزی اعلام می شد و شخصاً با اینترنت طبقاتی موافق نیستم.
برخی مفسرین معتقدند اینترنت، آب، برق و گاز مانند سایر موضوعات دیگر خاص نیستند بلکه مطالبی هستند که اقشار مردم روزانه و بصورت مستقیم با آن درگیرند. مثلاً در حوزه ارز شاید خیلی از مردم مستقیما با آن درگیر نبوده و مخاطب آن سیاست نباشند، اما در حوزه اینترنت، مردم بصورت مستقیم مخاطب این سیاست هستند و اگر تبعیضی یا نارضایتی وجود داشته باشد، بصورت مستقیم آنرا درک می کنند بدین سبب سیاست گذاران باید به این نکته هم توجه نمایند که تبعات اجتماعی موضوعات و تصمیمات چه خواهد بود.





منبع:

1403/06/12
10:48:53
5.0 / 5
252
تگهای خبر: ارز , اینترنت , برنامه , دانشجو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
شاپ SHAAP