مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر پاسخ داد
از طرح تولید قراردادی گوشت قرمز چه خبر؟
به گزارش شاپ، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر کشور ضمن اشاره به جزییات طرح تولید قراردادی گوشت اظهار داشت: در صورت اجرائی شدن این طرح، امسال 27 هزار تن افزایش تولید خواهیم داشت و میزان تولید به 227 هزارتن افزایش خواهد یافت.
به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، جامعه عشایری ایران ۱.۵ درصد جمعیت کشور را می سازند که با کوچ و استقرار در مناطق ییلاقی و قشلاقی که مبتنی بر مراتع است، ۲۵ درصد گوشت قرمز و مواد پروتئینی کشور را تامین می کنند. بیشترین لطمه پذیری عشایر از خشکسالی است که دو دهه بر کشور حاکم شده و بر اثر آن خیلی از منابع آبی، چشمه ها، قنات ها و رودخانه را خشک کرده و سال به سال نیز این خشکسالی تشدید می شود. در این بین مسائلی همچون نوسانات قیمت دام در بازار نیز مشکلاتی را برای عشایر به وجود می آورد که قیمت دامی که عشایر به آن چند ماه علوفه داده اند یک دفعه کاهش پیدا می کند و همین طور قیمت گذاری گوشت قرمز دام زنده متناسب با هزینه آنها نیست و در این شرایط آنها لطمه می بینند.
برای تامین گوشت قرمز و خودکفایی کشور در تولید این کالای اساسی از دی ماه ۱۴۰۲ طرح تولید قراردادی گوشت قرمز بصورت ۶ ماهه شروع شد که علوفه در اختیار عشایر قرار گیرد و بعد از پروار شدن دام و فروش آن، پول علوفه به شرکت پشتیبانی امور دام پرداخت گردد. در اجرای این طرح برای نیمه اول سال ۱۴۰۳ یک میلیون راس دام و برای نیمه دوم سال ۱۴۰۳ تولید دو میلیون راس دام در نظر گرفته شد که پروار شوند و برای تامین نیاز پروتئین دامی کشور و تنظیم بازار گوشت در اختیار مردم قرار داده شود. در ادامه این مطلب در گفت و گو با مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر کشور به آخرین وضعیت این طرح که از یک سال قبل تایید و شروع شد و همین طور تاثیرات آن پرداخته شده است.
فضل خرم- مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر کشور- در گفت و گو با ایسنا، درباره ی آخرین وضعیت طرح تولید قراردادی گوشت اظهار داشت: طرح تولید قراردادی گوشت از سال قبل برمبنای دستورالعمل های ابلاغی وزیر وقت جهاد کشاورزی در دست پیگیری بود. سال قبل وزیر جهاد کشاورزی همت کردند و بدون این که ظرفیت قانونی به وجود آمده باشد، این تولید قراردادی را برای ۷۷۲ هزار راس دام به عاقبت رساندند و بعد از آن ۱۰۹ هزار تن جو بصورت مدت دار ۶ ماه در اختیار تعاونی های عشایر برای توزیع در بین عشایر قرار دادند که سبب شد تا در بین عشایر امنیت روانی و رضایتمندی نسبت به سیاست های دولت در جامعه عشایر به وجود آمد.
وی اضافه کرد: باتوجه به خشکسالی به جامعه عشایر لطمه زیادی وارد شد که با این اقدام دولت طی سال گذشته، عشایر از عرضه دام مولد خود به بازار جلوگیری و از آنها در گله دانی برای حفظ دام مولد نگهداری کردند. این طرح سبب افزایش تولید و زایش دام ها بود که شاهد آثار آن در بازار گوشت بودیم که کمبودی در عرضه این محصول نداشتیم.
خرم افزود: این طرح پنج سال است و ۶ میلیون راس در قالب این طرح ۵ ساله قرار می گیرند و حدود ۵۰ هزار گوشت مازاد بر گوشت تولیدی در جامعه عشایری تولید می شود. برای سال جاری ۳ میلیون در دوره در نظر گرفته شده و برای ۱.۵ میلیون راس برنامه ریزی و تفاهم شده و طی چند روز آینده عملیاتی خواهد شد و امیدواریم که آثار خوبی برای تولیدکنندگان و بازار کشور ایجاد شود تا مصرف کنندگان رضایت کافی داشته باشند.
وی درباره ی سهم عشایر در تولید گوشت قرمز در کشور اظهار داشت: هم اکنون ۱۹۵ هزار تن تا ۲۰۰ هزار تن تولید عادی و عمومی جامعه عشایری است و در صورت اجرائی شدن این طرح، امسال ۲۷ هزار تن افزایش تولید خواهیم داشت و میزان تولید به ۲۲۷ هزارتن افزایش خواهد یافت و اگر به این مسئله نگاه ملی داشته باشیم و بررسی نماییم که چقدر ارز برای واردات این میزان گوشتی که کیفیتی در حد محصولات داخلی ندارند مصرف می شود، به این نتیجه خواهیم رسید که ۱۶۲ میلیون دلار برای واردات آنها هزینه می شود که اگر برنامه ریزی شود که این ۱۶۲میلیون در اختیار شبکه ها قرار گیرد و شبکه ها بتوانند برنامه ریزی کنند و تولید قراردادی به درستی صورت گیرد، در حوزه اشتغال تغییرات بسیار مناسبی ایجاد خواهد شد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عشایر کشور با تأکید بر این که این رقم بر خلاف چشم گیر نبود، با ورود به اقتصاد کشور می تواند تاثیرات مهمی داشته باشد درباره ی وضعیت نهاده های دامی در کشور مطرح کرد: هم اکنون، خوشبختانه نهاده های دامی با قیمت ۸ هزار و ۶۰۰ تومان تا ۸ هزار و ۹۰۰ در شبکه ها خریداری می شود و با قیمت ۹ هزار و ۵۰۰ تومان به دست مصرف کننده نهایی می رسد. این عدد حدود ۳۰ درصد کمتر از قیمت دوسال گذشته که با قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می شد، است. این کاهش قیمت سبب علاقمندی تولیدکننده برای حفاظت و نگهداری دام های خود شده تا زود به بازار عرضه نکند.
وی اضافه کرد: هنگامی که یک دام ۳۰ کیلویی به بازار عرضه می شود، ۱۰ الی ۱۵ کیلو کمتر به بازار عرضه می شود و این درحالیست که با حفظ و نگهداری دام و رسیدگی به آن برای رسیدن به ۵۰ کیلوگرم، ۱۰ کیلو گوشت بیشتری به بازار عرضه می شود که در این صورت بطور مثال در یک میلیون راس ۸۰۰۰ تن افزایش عرضه خواهیم داشت.
خرم در آخر اشاره کرد: اگر بتوانیم تولید قراردادی گوشت را توسعه دهیم و دولت نیز به شبکه تعاونی های عشایر اعتماد و حمایت کند و از منابع اعتباری که در اختیار دارند در اختیار شبکه قرار دهند آثار آن مشخص می شود. وقتی تولید قراردادی صورت گیرد، تولیدات سه برابر بیشتر می شود.
منبع: shaap.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب