با تغییر رویكرد ترامپ
جهان نفس راحتی کشید
شاپ: سیاست گذاران جهانی که هفته گذشته در واشنگتن گرد هم آمدند، نفس راحتی کشیدند، برای اینکه براین باورند که نظم اقتصادی آمریکا محور که در 80 سال قبل حاکم بوده است، با وجود رویکرد درون نگر دونالد ترامپ، هنوز درحال فروپاشی نیست.
به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، جلسات بهاره صندوق بین المللی پول و بانک جهانی تحت سلطه مذاکرات تجاری بود که همین طور اظهارات تنش زدایی از واشنگتن در مورد روابطش با چین را به همراه داشت اما بعد از حملات ترامپ به نهادهای بین المللی و فدرال رزرو، سوالات عمیق تری پیش روی بانکداران مرکزی و وزرای دارایی قرار گرفت که آیا هنوز می توانیم روی دلار آمریکا به عنوان پناهگاه امن جهان و روی دو وام دهنده ای که از پایان جنگ جهانی دوم از سیستم اقتصادی بین المللی حمایت کرده اند، حساب نماییم یا خیر؟
گفت وگو با ده ها سیاست گذار از سرتاسر جهان، با آسودگی عمومی از کاهش تهدیدهای ترامپ برای اخراج جروم پاول، رییس فدرال رزرو همراه شد که قبلا وی را «بازنده بزرگ» توصیف کرده بود. بسیاری نیز درخواست اسکات بسنت، وزیر خزانه داری آمریکا، برای تغییر شکل صندوق بین المللی پول و بانک جهانی مطابق با اولویت های ترامپ را نکته مثبتی ارزیابی کردند، برای اینکه این درخواست، تلویحا به این معنا بود که آمریکا قصد ندارد از دو وام دهنده ای که به ایجاد آنها در کنفرانس «برتون وودز» در سال ۱۹۴۴ کمک کرده بود، بیرون رود.
رابرت هولزمن، رییس بانک مرکزی اتریش اظهار داشت: هفته گذشته، هفته ای با آسودگی خاطر محتاطانه بود؛ تغییری در موضع دولت آمریکا رخ داد، اما من نگرانم که این آخرین تغییر نباشد و بازهم در این مورد تردید دارم.
سیاسی شدن اندک فدرال رزرو، تضعیف صندوق بین المللی پول و بانک جهانی تقریباً برای بیشتر مقامات غیرقابل درک است. با محروم شدن از یک وام دهنده، حدود ۲۵ تریلیون دلار اوراق قرضه و وام های صادر شده، زیر سوال خواهد رفت.
جایگزینی نیست
مهم ترین نگرانی سیاست گذاران این است که هیچ جایگزین آماده ای برای آمریکا به عنوان هژمون مالی جهان وجود ندارد؛ وضعیتی که اقتصاددانان آنرا به نام مورخ مشهور چارلز کیندلبرگر، «تله کیندلبرگر» می نامند.
مطمئنا، یورو، دومین ارز ذخیره جهان با فاصله زیاد از دلار، باتوجه به جایگاه تازه اتحادیه اروپا به عنوان جزیره ای با ثبات نسبی، محبوبیت بیشتری پیدا می کند اما سیاست گذارانی که با رویترز صحبت کردند، قاطعانه معتقد بودند که ارز واحد اروپایی، هنوز آماده کنار زدن دلار نیست و در بهترین حالت می تواند امیدوار باشد که کمی به سهم ۲۰ درصدی خود از ذخایر جهانی اضافه کند.
از ۲۰ کشوری که یورو واحد پول مشترکشان است، فقط آلمان رتبه اعتباری و اندازه ای دارد که سرمایه گذاران از یک پناهگاه امن انتظار دارند.
برخی دیگر از اعضا بسیار بدهکار هستند و مستعد دوره های پریشانی سیاسی و مالی هستند، همچون آن چه در فرانسه در سال قبل رخ داد که سوالات زیادی را در مورد پایداری طولانی مدت این بلوک مطرح می کند و نزدیکی جغرافیایی منطقه یورو به روسیه، خصوصاً سه کشور بالتیک که زمانی قسمتی از اتحاد جماهیر شوروی بودند، سایه تیره تری بر آن افکنده است.
با توجه به این که ژاپن حال بسیار کوچک است و ارز به شدت مدیریت شده چین، در موقعیت بدتری قرار دارد، این امر هیچ جایگزینی برای سیستم دلار که توسط فدرال رزرو و دو موسسه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی پشتیبانی می شود، باقی نگذاشته است.
به گفته مقامات مالی، در حقیقت، صندوق بین المللی پول و بانک جهانی به سختی می توانند در صورت خروج آمریکا به عنوان بزرگترین سهامدارشان، دوام بیاورند.
آندره دومانسکی، وزیر دارایی لهستان، به رویترز اظهار داشت: آمریکا برای مؤسسات چندجانبه، کاملا حیاتیست و ما خوشحالیم که آنها باقی می مانند. با این وجود، تعداد کمی انتظار داشتند که به وضع قبلی بازگردند و احتمالاً مسایل دشواری مانند وابستگی گسترده به شرکت های آمریکایی برای برخی از خدمات کلیدی از کارت های اعتباری گرفته تا ماهواره ها در انتظار خواهد بود.
برخی از ناظران استدلال کردند که پریشانی بازار طی چند هفته گذشته که شاهد فروش شدید اوراق قرضه، سهام و ارز آمریکا بود، ممکنست ضربه محکمی بوده باشد، برای اینکه دولت را ملزم به تغییر رویه کرده است.
بر اساس گزارش اینوستینگ، ناتان شیتس، اقتصاددان ارشد جهانی در شرکت خدمات مالی و بانک سرمایه گذاری چندملیتی آمریکایی سیتی گروپ اظهار داشت: وقتی ترامپ در مورد اخراج پاول صحبت کرد، این واقعیت که بازارها به شدت به آن واکنش نشان دادند، در نهایت به یک واقعیت انضباطی تبدیل شد که فقط به دولت یادآوری کرد که اگر از آن خط عبور کنید، می تواند نتایج بسیار شدیدی به همراه داشته باشد.
منبع: شاپ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب